måndag, juli 2

Kreativitet i ett blekingskt landsbygdsperspektiv

Så var jag tillbaka i Blekinge, sommarparadiset. Det kan vara lätt att förledas att tro att Blekinge är en avkrok dit tåget knappt går. Men det är helt fel. Blekinge är mer kontinentalt än man kan tro. I morse hittades exempelvis en kamel (!) vid sidan om motorvägen borta vid Karlskrona.

Motorvägen är dock inte rätt sätt att upptäcka Blekinge, som i en gammal hembygdsskrift en gång fick epitetet ”landet bortom allfarsvägarna”. Du upptäcker inte Blekinge genom att färdas längst E22:an från Sölvesborgstrakten till Brömsebro, även om det kan ge dig en överblick. Det är först när du svänger av och ger dig ut på småvägarna, helt de som inte ens asfalterats än, som du börjar inse storheten i omgivningen.

På sätt och vis kan denna betraktelse ses som en parafras över begreppet kreativitet. För mig handlar kreativitet om en förmåga att se förbi de vanliga lösningarna eller tankesätten. Det handlar om att ta av från motorvägen, från mainstream, och våga ta sig ut i det okända skogslandskapet som inte nämns i gudieboken. Givetvis tar resan längre tid, men kreativitet kommer inte heller på beställning. TTT - tings take time. Kreativitet handlar om att våga kombinera företeelser och tankesätt som vid första anblick inte verkar ha en gemensam nämnare, men som i kombination kan verka gynnsamt i alla riktningar, så att resultatet blir att helheten blir mer än de ingående delarna. I den aspekten är jag starkt för tvärvetenskapliga samtal. Jag gillar samtal där deltagarna bidrar med olika synsätt och där synpunkterna berikar varandra. Dagens tips bir därför att surfa in på Sveriges radio, och lyssna på de olika svaren på "Ingemar Bergmans musikfråga", varifrån kommer musiken, som orsakade den största lyssnarresponsen i programmet "Sommar":s historia.

1 kommentar:

Martin Domeij sa...

Försöker du sälja in en resa till landskapet i fråga?